PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Zárógyakorlatra készülve...

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban június 20-án kezdte meg felkészülését az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) Magyar Kontingens szeptemberi váltásának állománya. A kiképzési rendezvény 2016. július 04-től nemzetközi jelleget öltött, ugyanis ekkor csatlakoztak a felkészítéshez a Magyar Kontingens részét képező szerb katonák.

A kiképző központ életében ezt már bátran nevezhetjük hagyományos eseménynek, hiszen a szerb katonák 2010. óta vesznek részt az UNFICYP magyar váltóállomány négyhetes felkészítésnek második felében. A 6 fő szerb katona 2010 októbere óta szolgál a magyar szakasz állományába integrálva rajparancsnok helyettesi- és lövésze beosztásokban.

A felkészítés első hetében részükre hadszíntér-ismereti, híradó- és járőrfelkészítés foglakozások kerülnek levezetésre, természetesen angol nyelven.

Ezzel egy időben külön felkészítésen vesznek részt a Katonai Rendész Egységbe (Force Military Police Unit, FMPU) készülők, akiknek a felkészítését és a speciális jogrend szerinti jövőbeni feladatellátását egy – a jelenleg is Cipruson szolgáló – szlovák katonai rendőr segíti.

A négyhetes missziós felkészítés már a harmadik hetét kezdi. Lázár József alezredes az MH 86. SZHB Híradó és Informatikai Főnökség főnöke - az UNFICYP Magyar Kontingens következő tervezett parancsnoka - elmondta:

„Habár az állomány számos helyőrségből, különböző alakulatoktól és eltérő szakmai háttérrel érkezett, a felkészítés eltelt ideje alatt képessé váltak a hatékony közös munkavégzésre és kialakult egy összetartó közösség. Vannak közöttük 2-3 missziót megjárt, „rutinos” békefenntartó katonák, akik tapasztalataikkal tudják segíteni és segítik is a felkészítést és olyanok is, akik számára ez lesz az első missziós kihívás. A felkészítésben nagy segítség a kiképző állomány sokrétű missziós tapasztalata is, amely nem csak felkészíti a csapatot, hanem hasznos gyakorlatias tanácsokkal látja el, amely a későbbiekben megkönnyíti a beilleszkedést a műveleti területen.”

Július 11−14. között - utolsó erőpróbaként - a magyar és szerb katonákból álló alegység az MH BHK táborfalvai gyakorlótéren hajtja végre a felkészítés zárógyakorlatát, melynek legfontosabb céljai között szerepel az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségének felmérése.


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.