PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Missziós felkészítések Szolnokon

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

A Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban január 19.-én teljes gőzzel megkezdődtek a 2015. évi kiképzések. Egyszerre három hadműveleti területre történő felkészítés vette kezdetét. A legnagyobb létszámot az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) Magyar Kontingens 37. váltása adja, akik közel 40 fővel vesznek részt a felkészítésen. Ezzel párhuzamosan törzstisztek készültnek a Balkánra egy Missziós Törzstiszti Célfelkészítés (MTC) keretében, míg több mint 10 fő az afganisztáni hadszíntérre (NATO RSM AFGHANISTAN) kapta meg a megfelelő képzést.

A Balkánra és Afganisztánba készülő tisztek és altisztek egy hétig élvezhették a Kiképző Központ „vendégszeretetét”. Ezen idő alatt, a hadszíntéri-ismereti felkészítés részeként, mélyebb betekintést kaptak az adott régió katonaföldrajzába, vallási ismereteibe, az esetleges kulturális különbségekbe és az alapvető egészségügyi ismeretekbe. Sikeresen végrehajtották az előírt békeműveleti lőgyakorlatokat, mely alapkövetelmény minden magyar katona számára, akik külföldön teljesítenek szolgálatot.

 

Ezzel szemben az UNFICYP misszióba tervezett katonák, 4 hetes felkészítésen vesznek részt Szolnokon. Ők várhatóan március hónapban kerülnek átcsoportosításra az évtizedek óta „kettészakított”szigetre. A felkészülők zöme az ENSZ ütközőzónájának (Buffer Zone, BZ) 4. szektorában fog feladatot ellátni, de lesznek olyanok is, akik Nicosiában, Ciprus fővárosában a misszió parancsnokságán töltenek majd be különböző beosztásokat. Akik majd a szigeten szolgálnak a következő 6 – 12 hónapban, több mint 10 más nemzet katonájával lesznek napi kapcsolatban. A 4. szektor talán a legnemzetközibb, ahol a magyarokkal együtt szerb, szlovák, ukrán és horvát katonák is szolgálnak.

 

Ennek egyik legjobb bizonyítékaként, február 2.-án a központba érkezik 6 szerb altiszt, akik bekapcsolódnak a felkészítésbe egészen a zárógyakorlat végéig. Ezenkívül, újra részt vesz a kiképzésben a szigeten szolgálatot ellátó Katonai Rendész Egység (Force Military Police Unit, FMPU) vezénylő zászlósa, Ben FEASBY zászlós, aki már második alkalommal fogja felkészíteni a magyar Katonai Rendészeket. Az előző felkészítés folyamán nagyon sok segítséget kaptunk a brit altiszttől, aki egyébiránt teljes mértékben elégedett a szigeten jelenleg szolgálatot teljesítő magyar altisztekkel. Bízunk benne, hogy ez a felkészítés is legalább olyan sikeres lesz, mint az előző.

 

Ez az állomány is túl van már az előírt lőgyakorlatok végrehajtásán. Pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre az 1.- 2. számú békeműveleti lőgyakorlatokat, amelynek célja nem az emberi élet kioltása, hanem „csak” a támadó megsebesítése, harcképtelenné tétele. A foglalkozások megtartását nem csak a kiképző központ állománya végzi, hanem olyan előadók is, akik nem csak a területük szakértői, de az előző váltásban, váltásokban megjárták Ciprust.

 

Február 9−12. között a Ciprusra készülő katonák egy zárógyakorlat keretében adhatnak számot az elsajátított ismeretekről az MH BHK táborfalvai gyakorlótéren, melynek legfontosabb céljai között szerepel az állomány elméleti és gyakorlati felkészültségének felmérése, valamint a nemzetközi állomány összekovácsolása.

 

MH BTKK mb. kommunikációs altiszt


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.