PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Felkészültek a béke őrzésére

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Bevetésre kész tisztként oldották meg a feladataikat, méltóak arra, hogy a nemzetközi közösséget és országunkat képviseljék – gratulált a 31. nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam végzett hallgatóinak június 10-én, pénteken Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke.

Kétnapos záró gyakorlattal ért véget a 31. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military ObserverCourse – IMOC). Az ENSZ BékeműveletiFőosztály(United Nations Department of Peacekkeping Operations – UN DPKO) által akkreditált felkészítésen hét magyar és a huszonkét országból (Ausztrália, Burkina Faso, Kína, Kelet-Timor, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Izrael, Jordánia, Kazahsztán, Macedónia, Pakisztán, Palesztina, Szerbia, Sri-Lanka, Szváziföld, Togo, Tunézia, Ukrajna, Zambia) érkezett huszonhárom tiszt sajátította el az ENSZ katonai megfigyelői feladatokat.Az MH Béketámogató Kiképző Központban szervezett háromhetes felkészítés résztvevői először elméleti foglalkozásokon ismerkedtek a katonai megfigyelés alapjaival, a második héten aztán a tanteremben tanultakat alkalmazták a gyakorlatban: különböző szituációs tréningeken vettek részt a szolnoki központban és Egerbakta térségében.

 A zárógyakorlaton pedig egy fiktív hadműveleti területen hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, „tárgyaltak” a szemben álló felek képviselőivel és a helyi elöljárókkal.A gyakorlat forgatókönyve szerint például a járőröknek a szolnoki repülőmúzeumban kellett fegyverzet-ellenőrzést végrehajtaniuk. A békefenntartók részére ugyanis jelzés érkezett, hogy az ellenállók megpróbálnak felfegyverezni és ismét bevethető állapotba hozni néhány múzeumi tárgyként nyilvántartott repülőgépet.

Egy másik feladat a „menekülttábor” körüli konfliktusok kezelése volt: egy helyi lakos kezében felrobbant egy gránát, amit azért szedett össze, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért. A járőrnek a rendelkezésre álló információk alapján vizsgálatot kellett indítania és jelentést készítenie a történtekről. Az ENSZ-katonák biztosították a robbanás helyszínét, tolmácsot és szemtanúkat kerestek. Közben kiderült, hogy a táborban egy háborús bűnös is bujkál. Őt a körözési plakát alapján fel kellett ismerniük, s jelenteniük kellett a tartózkodási helyét.

 

Egy másik menekülttábor lakói közé viszont egy tüzérségi lövedék csapódott – egy ember meghalt, egy pedig megsebesült. A nyugalom helyreállításáról szintén az ENSZ megfigyelőinek kellet gondoskodniuk. Nehezítette a munkájukat, hogy a támadástól megrémült menekültek mindenáron azt akarták, hogy egy magára hagyott újszülöttet a kéksisakos katonák vigyenek magukkal. 

 

A járőrök egy illegálisan felállított ellenőrzőpontot is felfedeztek a demilitarizált övezetben, amit egy fegyveres csoport működtetett. Az ellenállók pénzt szedtek a helybéli áthaladóktól. A megfigyelőknek egy baleset kapcsán is intézkedniük kellett: egy ENSZ-zászló alatt közlekedő gépkocsi elütött néhány birkát és egy pásztorkutyát - az állatok elpusztultak. Az ENSZ képviselője a probléma rendezése érdekében tárgyalt a település polgármesterével, hogy közösen találják meg a károk enyhítésének mindkét fél számára elfogadható megoldását.

Bolesza Róbert százados, a kiképző központ megbízott kiképzési részlegvezetője elmondta: a háromhetes felkészítés eredményes volt, a zárógyakorlat bizonyította, hogy a tanfolyam hallgatói felkészültek az ENSZ által működtetett fegyvertelen katonai megfigyelő missziókban rájuk váró feladatokra.

 

„Az elmúlt néhány évtized során a társadalmi és gazdasági fenyegetések egyre erősebbek lettek. Korunk egyik legértékesebb, leginkább védendő értéke a biztonság, aminek a megőrzése a 21. század egyik legnagyobb kihívása. Ennél fogva már maga az a tény, hogy hogy ilyen tanfolyamok, eszmecserék, tapasztalatcserék léteznek a biztonság témakörében, kiemelt fontossággal bír. A jövőbeni fenyegetések különleges képességeket követelnek, nagy szükség van jól képzett katonákra, akik bármikor és bárhol bevethetők, akár extrém körülmények közt is” – hangsúlyozta június 10-én, a tanfolyam végzett hallgatónak oklevélátadó ünnepségen Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke.

 

Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester és a szerző


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.