PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

A béke megőrzésére készülnek

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) kezdődött május 23-án a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A tanfolyam megnyitóján Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke kívánt eredményes munkát a kurzus hallgatóinak.

Megkezdődött a harmincegyedik Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A mostani kurzuson hét magyar és huszonkét ország (Ausztrália, Burkina Faso, Kína, Kelet-Timor, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Izrael, Jordánia, Kazahsztán, Macedónia, Pakisztán, Palesztina, Szerbia, Sri-Lanka, Svájc, Togo, Tunisz, Ukrajna, Zambia) huszonhárom tisztje készül fel a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat több éves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, horvát és szerb instruktorok, valamint magyar oktatók, közöttük önkéntes műveleti tartalékosok és külső előadók segítik.

 

A tanfolyam hallgatói az első napokban zömmel elméleti foglalkozásokon vesznek részt: megismerkednek a békefenntartás alapjaival, az ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és megfigyelések végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal. A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazásán. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Egerbakta térségében hajtják végre. A kiképzés harmadik hetének végén pedig a hallgatók egy kétnapos zárógyakorlaton fognak számot adni felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtanak majd végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyalnak” a szemben álló felek képviselőivel.

 

Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert felkészítés, amelynek akkreditációját legutóbb 2015 áprilisában újította meg további négy évre a világszervezet. A felkészítés népszerűségére jellemző, hogy eddig több mint hatvan ország hatszáz hallgatója vett részt hazánkban a tanfolyamon.

 


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.