PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Afrikai missziók hete Szolnokon

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Afrikáról szólt az elmúlt hét a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). 2016. április 25-29. között ugyanis 5 különböző Afrikában folyó műveletben való részvételre történő, összevont missziós felkészítés került megrendezésre Szolnokon.

A felkészülő állomány közel felét az ENSZ Nyugat-Szaharai Választásokat Ellenőrző Misszió (MINURSO) váltóállománya alkotta. A missziós célfelkészítés feltétele az ENSZ által akkreditált Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam elvégzése, mely végzettséget az MH BTKK szervezésében évente két alkalommal megtartott tanfolyamok során is megszerezhetnek a misszióba pályázók.

Magyarország aktívan részt vesz az Európai Unió válságkezelő műveleteiben is, többek között az Európai Unió szomáliai kiképző műveletében (EUTM Szomália). A 2010-ben indult misszió katonai alap- és vezetőképzést, szakképzést, továbbá tanácsadást nyújt a szomáliai kezelésben lévő katonai kiképzési rendszerre vonatkozóan.

Az Európai Unió következő küldetése a Maliban működő Kiképző Misszió (EUTM Mali) melynek váltóállománya, mesterlövész-kiképző beosztásba készülő katonái ugyancsak részt vettek a felkészítésen. A misszió 2013 elején került megalakításra és a magyar szerepvállalás kezdete is ekkor kezdődött. A magyar katonák a Mali kormányerők kiképzésében vesznek részt, jelenleg német, majd júniustól belga parancsnokság alatt. Ez egy kis létszámú csapat, de tevékenységük annál fontosabb. Az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, a vezető nemzetek parancsnokai elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák munkájáról.

Három felkészülő képviselte az EUNAVFOR MED váltóállományát. A 2015-ben indult művelet célja az emberéletek megóvása és a humanitárius katasztrófa megelőzése, mivel a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt a halálos áldozatok száma a Földközi-tengeren, miközben megpróbálnak a menekültek Afrika felől Európába és az Európai Unió területére eljutni. Ennek eredményeként az Európai Tanács elfogadta egy olyan művelet koncepcióját, amely az embercsempészetet és emberkereskedelmet folytató hálózatok elleni fellépést célozza meg a Földközi-tenger déli és középső régiójában. A művelet 14 ország – köztük Magyarország - részvételével zajlik, melynek a parancsnoksága Rómában található, itt fogják a magyar katonák is szolgálatukat ellátni.

Végül, de nem utolsósorban a felkészítés utolsó résztvevője egy különleges készenléti szolgálatra készült fel. Az Európai Tanács 2004 decemberében határozott, hogy hozzanak létre egy új műveleti képességet, melyben az EU Katonai Törzs azt a feladatot kapta, hogy álljon készen egy tervezésre és végrehajtásra képes közös szervezet létrehozására, amely művelet végrehajtására képes, ha közös polgári / katonai válaszra van szükség. 2007. január 1-től az EU műveleti központ készen áll az aktiválásra a Tanács által meghatározott önálló műveletek végrehajtására. Az elrendelt műveletet egy olyan törzs készíti elő, amely a tagállamokból kijelölt személyek készenléti szolgálatából biztosítható. Abban az esetben, ha katonai művelet kerül végrehajtásra, a személyzet készen áll, hogy elkezdje a tervező munkát a Tanács elrendelő határozatát követő 5 napon belül.

Az egyhetes kiképzés az állomány részére hadszíntér-specifikus és misszió-orientált célfelkészítést nyújtott. Olyan területeket érintettek, mint az adott régió katonaföldrajza, vagy a műveleti területen előforduló esetleges kockázatok és veszélyek kezelése. A felkészítési feladatok között szerepelt egészségügyi és pszichológiai tréning, valamint aknaismereti előadás. Egy napot eltöltöttek a lőtéren is a jelöltek, végrehajtották az 1.-2. számú békeműveleti lőgyakorlatot, ami alapkövetelmény minden misszióba készülő katona részére a beosztáshoz rendszeresített fegyverzettel, pisztollyal és gépkarabéllyal. A hét leghasznosabb napja a tapasztalatátadó nap volt, amikor az adott hadszíntérről közelmúltban hazatért katonákkal találkoztak a felkészülők, akik naprakész információkat, tapasztalatokat adtak át az adott beosztásokkal járó feladatokról, a mindennapi „missziós” életről.


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.