PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

A béke megőrzésére készülnek

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

A mai gyorsan változó környezetben, amikor új kihívásokkal kell szembenéznünk, egyre nagyobb szükség van jól felkészült, professzionálisan képzett belefenntartókra - köszöntötte Szolnokon, szeptember 21-én a XXX. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatóit Apáti Zoltán ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka. 

Megkezdődött a harmincadik Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban. A mostani kurzuson tizenhárom magyar, két-két egyiptomi, litván, német és egy pakisztáni tiszt készül fel a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat jól felkészült, több éves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, svéd instruktorok, magyar részről pedig két aktív- és három önkéntes műveleti tartalékos tiszt, valamint tizenhárom meghívott külsős előadó segíti.

                                                    

A tanfolyam megnyitóján Apáti Zoltán ezredes kívánt eredményes munkát a tanfolyam hallgatóinak. Az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka beszédében hangsúlyozta: a békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a világot biztonságosabbá és stabilabbá tegyük. A munkájuk ugyanakkor egyre nehezebb, mivel nemcsak a korábbi, országok közti konfliktushelyzetek kezelésére kell felkészülniük. Szembekerülhetnek ugyanis a nemzetközi terrorizmus, az illegális ember- és drogcsempészet problémáival, esetenként pedig még a természeti katasztrófák következményeinek a felszámolásában is kérhetik a segítségüket.

 

A háromhetes kurzus hallgatói az első napokban zömmel elméleti foglalkozásokon vesznek majd részt, a katonai megfigyelés alapjaival ismerkednek: a békefenntartás ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, valamint elsajátítják a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és a megfigyelés végrehajtásának a szabályait. A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazásán. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Eger térségében hajtják végre. A kiképzés harmadik hetének a végén pedig a hallgatók egy kétnapos záró gyakorlaton fognak számot adni a felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtanak majd végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyalnak” a szemben álló felek képviselőivel.

 

Az MH Béketámogató Kiképző Központban levezetésre kerülő Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert felkészítés, amelynek akkreditációját legutóbb 2015 áprilisában újította meg további négy évre a világszervezet.

 

Fotó: a szerző felvételei


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.