PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Újra Euroatlanti Nyári Egyetem!

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Nemzetközi konfliktusok, válságkezelés és a NATO képezik az immár tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Euroatlanti Nyári Egyetem, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös együttműködésén alapuló képzésének központi témáit. A fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója 2015. július 26. – július 31. között immár harmadik alkalommal zajlik Szolnokon, a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális Alosztályának szervezésében.

Az elmúlt öt évben dinamikusan átalakuló biztonsági környezetünkből egyre több és intenzívebb kihívás éri a NATO-t és az Európai Uniót, amelyekre Magyarországnak - mint ezen szervezetek tagjának - is reagálni kell. Így a hazánkban egyedülálló Euroatlanti Nyári Egyetem előadás- és szemináriumsorozata idén az Európa biztonsági környezetében kialakuló válságokra és azok kezelésére fordít kiemelt figyelmet. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar Főnök helyettes megnyitójában Bonaparte Napóleont idézve méltatta a résztvevőket: „Két valódi hatalom létezik: a kard és a szellem. Hosszú távon azonban a szellem mindig meghódítja a kardot. A nyári egyetem résztvevői ez utóbbi, a szellem hatalmának megszerzésére érkeztek Szolnokra.”

 

A nyári egyetem ünnepélyes megnyitóján Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar Főnök helyettes mellett Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar dékánja, a nyári egyetem szakmai vezetője, Apáti Zoltán ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka; Sándor Tamás ezredes, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka; Rolkó Zoltán ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnok-helyettese; Dr. Varga Bálint alezredes, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj törzsfőnöke; Almási László őrnagy, a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. sz. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka, míg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának képviseletében Gőcze Béla alezredes, a nyári egyetemet szervező Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgató-helyettese vett részt.

 

Szalay Ferenc polgármester úr köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a város és a honvédség, Szolnok és a katonák szimbiózisa igen hangsúlyos a mindennapok életében. Ennek a kölcsönösen előnyös együttélésnek évszázados történelmi háttere van, az a rend, fegyelem és tudatosság, amely ma a Honvédséget is jellemzi, a város civil életébe is kisugárzik, egyúttal pedig értéket közvetít a fiatalság felé.

 

2015-ben a széleskörű érdeklődésnek köszönhetően maximális létszámmal, 80 fővel zajlik a képzés, amelyen a Magyar Honvédség tisztjei és altisztjei, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, doktoranduszai, köztisztviselők és közalkalmazottak, közművelődési és humán szakemberek, a társ fegyveres testületek képviselői, a honvédelem ügye iránt elkötelezett, a KatonaSuli programban résztvevő tanárok valamint a téma iránt érdeklődő – határainkon belüli és határainkon túlról érkező – egyetemisták, főiskolások vesznek részt.

 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált nyári egyetem szakmai szervezői – az NKE Stratégiai és Védelmi Kutatóközpont munkatársai – már az elmúlt évben is igen kemény munkára fogták az egyetem hallgatóit. A hétfőtől péntekig tartó nyári egyetemen délelőttönként előadások, délutánonként panelbeszélgetések és szemináriumok kerülnek megtartásra. Ebben az esztendőben először, angol nyelvű előadásokat is hallgathatnak a képzésen résztvevők. A következő napok előadásai tematikusan rendezettek (Július 27, hétfő – „Globális erőviszonyok”, kedd – „Afganisztáni tapasztalat-feldolgozás”, szerda – „Válaszok a közelmúlt válságaira”, csütörtök – „Válságkezelés”, péntek – „Magyar Honvédség”), és idén is lesz válságkezelés-szimuláció, ami a korábbi nyári egyetem egyik sikerprogramja volt. Ismét megrendezik a „Harcosok Filmklubját” (az egyetem részvevői választják ki, milyen filmet szeretnének megnézni, és tanulságait szakértőkkel megvitatni), továbbá a „Biztonságpolitikai dühöngőt”, ahol az előadások utáni vitákat lehet majd folytatni kötetlen hangulatban.

 

Az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársai idén egy friss szakmai kiadvány bemutatásával is igyekeznek a hallgatók ismereteit mélyíteni: az „Iszlám Állam” térnyerésére fókuszáló szerdai program részeként N. Rózsa Erzsébet, az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar tanszékvezetője, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója mutatja be „Az Arab Tavasz – A Közel-Kelet átalakulása című könyvét.

 

Mindezt követően a hallgatóknak csupán egy akadályt kell teljesíteniük: az utolsó napon vizsgázniuk kell, aminek sikere esetén élményekkel gazdagon és akkreditált bizonyítvánnyal távozhatnak – és remélhetőleg lesz még lehetőségük Szolnokra látogatni.

 

 

Szerző; Csiki Tamás

Fotó; Sebők Tünde


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.