PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

UNFICYP nemzetközi „színekben” - kulcsbeosztása készülők felkészítése Szolnokon

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Cipruson az UNFICYP (United Nations Force in Cyprus – ENSZ ciprusi erők) kötelékében szolgálatot teljesítő szlovák, szerb és magyar kontingenseknél 2015. szeptember hónapban kerül végrehajtásra a következő rotáció.

2015. július 20-án ezen kontingensek kulcsbeosztású váltóállományának egyhetes nemzetközi felkészítése kezdődött meg Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A kiképzésen 14 fő külföldi (szlovák, szerb) és 9 fő magyar tiszt és altiszt vesz részt, akik saját kontingensük részére már végrehajtották a felkészítést. Ebben az egy hétben, viszont – a kulcsbeosztású, leendő vezető állomány részére tervezett – egyes területeket mélyebben, részletesebben érintő, vagy olyan témákat feldolgozó előadások, foglalkozások kerülnek levezetésre, melyek a teljes állomány részére végrehajtott felkészítés során nem szerepeltek. A felkészítést a Kiképző Központ állománya, valamint az egyes területek szakértői, mint meghívott vendégelőadók végzik.

Ennek keretében például az MTA Regionális Kutatások Intézetének tudományos segédmunkatársa, Kacziba Péter tartott előadást a felkészülőknek a ciprusi konfliktus helyzetéről „civil” szemmel.

A felkészülőket kihívások elé állította a HM Miniszteri Kabinet Sajtóosztálya által levezetett „interaktív” média tréning, ahol az elméleti előadást követően élethű körülmények - riporter és kamera kereszttűzében kellett angol nyelvű nyilatkozataikkal számot adni megszerzett tudásukról, de ugyancsak tanulságos volt az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ szakemberei által levezetett tárgyalástechnikai tréning is.

 

Mindezen tapasztalatokkal felvértezve és a korábbi felkészítések során megszerzett ismereteket felhasználva a hét második felében már komplex formában gyakorolták be az UNFICYP keretében végrehajtandó törzsmunka részleteit, ahol alájátszók alkalmazásával – a kettéosztott szigeten előforduló - különböző tűzszünetsértések kerültek bejátszásra.

 

A felkészítés „nemzetköziségének” egyik legfontosabb hozadéka, hogy a majdan együtt szolgáló szerb, szlovák és magyar katonák már a missziós szolgálatuk megkezdése előtt megismerhetik egymást, közös tevékenységeiket, ami a későbbi sikeres együttműködésük egyik alappillére lehet.


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.