PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Angol nyelvi felkészítés az Afganisztánba induló katonáknak

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

30 fő - tiszt és altiszt - fejlesztette angol nyelvtudását a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban az elmúlt három hétben levezetett angol nyelvi ismereteket felfrissítő tanfolyam keretében. A képzésen résztvevők az afganisztáni NATO RSM (Resolute Support Mission) misszióban teljesítenek majd szolgálatot.

A Magyar Honvédség 12 különböző alakulatától érkezett állomány az úgynevezett missziós bemeneti követelmény mérés részeként, egy számítógépes nyelvi teszt megírásával - ahol szövegértésből és nyelvtani ismeretekből adtak számot tudásukról - majd egy szóbeli felmérésen is megmérettetésre kerültek. Az elért eredmények alapján két csoportba kerültek beosztásra. Szintén a tesztek alapján az is meghatározásra került, hogy melyek azok a képességek, amelyek majd javításra, fejlesztésre szorulnak. A Kiképző Központ nyelvtanárai szerint a beszédkészség és az előadói képességek fejlesztésére fókuszáltak leginkább. Ennek érdekében minden nap „házi feladatot” kaptak a hallgatók, akik rövid prezentációkat tartottak a számukra meghatározott témában. A másik fő képzési irány a katonai szövegértés (military reading) minél magasabb szintre történő emelése volt. A hallgatók számos, Afganisztánnal és az ISAF-el kapcsolatban megjelent cikket dolgoztak fel. De mind ez nem valósulhatott volna meg, ha a felkészítés résztvevői nem bővítették volna folyamatosa katonai szókincsüket, így nem csak szóbeli házi feladatra voltak kötelezve, hanem új szavak tanulására is. Épp ezért, a számonkérés mindennapos volt, egy-egy „röpdolgozat” formájában.

A képzésen részt vett tisztek és altisztek nagyon hasznosnak és eredményesnek minősítették a 3 hetet. Véleményük szerint a központban eltöltött idő nagyban hozzájárult a misszióra való sikeres felkészüléshez és ennek eredményeként sokkal magabiztosabban fogják az angol nyelvet használni a műveleti területen.

A felkészítés sikerét nem csak a nyelvtanárok és a hallgatók véleménye erősíti és igazolja, hanem a harmadik hét végén végrehajtott újbóli számítógépes és szóbeli vizsgák eredményei is. Míg a bemeneti teszt átlageredménye 72% körüli volt, addig a záró teszten a hallgatók összesített átlaga megközelítette a 78%-ot.


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.