PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Nemzetközi törzsekbe készülnek Szolnokon

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

2015. február 16.-án, 36 tiszt és altiszt kezdte meg külszolgálatra történő felkészítését a Missziós Törzstiszti Alaptanfolyam keretében a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának jelenlegi két kiemelt hadszínterére az Egyesített Balkáni hadszíntérre – Koszovóba és Bosznia-Hercegovinába - 18 fő készül a nemzetközi törzsek egyéni beosztásaiba, míg ugyancsak 18 fő felkészítése folyik az Afganisztánban 2015 januárjában megkezdett Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission-RSM) misszióba.

 

 A felkészülők a Magyar Honvédség 17 különböző katonai szervezetétől érkeztek a kiképző központba. Mint az a tanfolyam megnevezéséből is látható, olyan elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a katonák, amelyek általános, „alap” ismeretanyagot adnak a nemzetközi törzsekbe tervezettek számára, függetlenül attól, hogy a világ melyik részében fognak szolgálatot teljesíteni. Az előadások között szerepelnek katonaföldrajzi ismeretek, műszaki kiképzés, NATO jelek és jelzések, katonai döntéshozatali folyamat, CIMIC (civil-katonai együttműködés) ismeretek, ön és kölcsönös segítségnyújtás, vegyivédelmi kiképzés, híradó ismeretek és még számos más kiképzési tárgykör.

 

Mivel a felkészülők mindegyike többnemzeti törzsekben teljesít majd szolgálatot így a foglalkozások közül is kiemelkednek azok, melyeket az kiképzők angol nyelven vezetnek le. Ilyen foglalkozások például a béketámogató műveletek alapjai vagy a rádió hírváltás szabályai, és azok az úgynevezett előadói ismeretek, melyek az említett törzsekben elengedhetetlen a napi-heti, vagy más rendszeres jelentések összeállításához és levezetéséhez. Ezen ismereteket alkalmazva a felkészítés utolsó napjaiban a misszióba készülők már angol nyelven tartanak előadásokat egymásnak különböző témákban. A kiképző központ jövőbeli célja az, hogy minél több foglalkozás angol nyelven kerüljön levezetésre, ezzel is elősegítve a felkészülők nyelvi készségeinek fejlesztését.  

A két hét időtartamú alaptanfolyamot – természetesen már a hadszíntereknek megfelelően elkülönítve – a Missziós Törzstiszti Célfelkészítés követi, mely már specifikusan az adott térségre koncentrálva biztosítja a felkészülést a missziókba induló állomány számára.


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.