PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

A békefenntartás alapjaival ismerkedtek

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

Egyhetes alapfelkészítésen vett részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenöt honvédtisztjelöltje november 24-28. közt az MH Béketámogató Kiképző Központban. A foglalkozások a békefenntartói ismeretek tantárgy keretében zajlottak, a kihelyezett szolnoki órákért a hallgatók kreditpontokat kapnak, a tantárgy gyakorlati jeggyel zárul.

Az alapvető békeműveleti eljárásokkal és technikákkal ismerkedtek az elmúlt héten a NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézetének harmadéves, katonai gazdálkodási szakos hallgatói és a Ludovika zászlóalj Kvasz András század honvédtisztjelöltjei. Az előadások és a gyakorlati foglakozások zöme angol nyelven kerül levezetésére, a felkészítés tematikájába a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) törzsanyagának elemei közül is többet beépítettek – tudtuk meg Nagy Róbert őrnagytól, az MH Béketámogató Kiképző Központ kiképzési részlegének a vezetőjétől.

 

A lelendő tisztek a hét első részében elméleti foglalkozásokon ismerkedtek meg többek közt az ENSZ békefenntartó tevékenységével, a műveleti területen történő angol nyelvű rádiózással és a menetbiztosítás alapjaival. Foglalkoztak az ellenőrző-áteresztő pontok és a megfigyelőpontok telepítésének, üzemeltetésének szabályaival és katonai rendfenntartó feladatokkal is. Megismerkedtek továbbá a műveleti területen megkövetelt viselkedési szabályokkal, az improvizált robbanószerkezetek elleni védekezés alapjaival és gyakorolták a tárgyalástechnikát, valamint a tolmácskezelést is. Később aztán a tanteremben tanultakat a tisztjelöltek a terepen is gyakorolhatták. A vizsga jellegű záró feladat egy komplex járőrgyakorlat keretében november 28-án, Szolnok-Besenyszög-Újszász térségében került végrehajtásra. 

 

Labancz Sándor alezredes, az egyetem műveleti logisztikai tanszékének adjunktusa elmondta: a békefenntartói ismeretek tantárgy a katonai gazdálkodási szak harmadéves hallgatóinak a tanrendjében szerepel. A képzés gyakorlati jeggyel zárul, a részvételért a tisztjelöltek kreditpontokat kapnak. Az alapfelkészítésen rajtuk kívül még az egyetem katonai repülő tanszékén tanuló nyolc tisztjelölt is részt vett.

 

Fotó: a szerző felvételei

Galambos Sándor


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.