PSTC

Hírek
Alakulat
 • Köszöntő
 • BTKK története
 • Feladatok
 • Szervezet
 • Helyörség
 • Kapacitás
 • Közérdekű adatok
Videótár
Galéria
Letöltések
Kapcsolat
Archívum
Tanulmányok
Dokumentumok
International Military Observer Course
 • Course description
 • Course specification
 • IMOC Gallery


TÉMAGYŰJTŐ

 PARTNER LAPUNK HÍREI

VALLÁSI ÉLET HÍREI
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban
Karácsonykor Koszovóban
Meggyújtották a reménység gyertyáját
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben
„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel
Koszovói családokon segítettek
A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban
Ünnep Koszovóban
Református kitüntetettek
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
Egy emlékkereszt újraszentelése

 ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. október  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


     
         
 
 
         
     
         
 
 

Szolnok

Cimkefelhő:
Startlap megosztás

SZOLNOK

Szolnok Megyei Jogú Város Budapesttől 100 km-re keletre, a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál, az Alföld vízi, szárazföldi és vasúti csomópontjában fekszik.

A 78.000 lakosú település az ország tizenegyedik legnépesebb városa, gazdasági, kulturális, idegenforgalmi, oktatási és egészségügyi központ.

 

 


Nagyobb térképre váltás

 


TÖRTÉNELEM

A város történelme igen gazdag. Szolnok neve 1030 körül válik ismertté, amikor az államalapító István király az újonnan szervezett Szolnok vármegye központjává teszi. Nevét a Zounok ispán által elnevezett ispánsági várról kapta.

Az Alföld szívében elterülő megyeszékhely nevét elsőként egy 1075-ből származó írás említi. Szolnok jelentősége különösen megnő a XVI. század közepén, mivel régi várát a fenyegető török veszély miatt 1550-51-ben megújítják. A 133 éves uralom alól 1685-ben szabadul fel Szolnok. A XVIII. század végére a kishatárú város iparforgalmi népessége megnő, hídját folyamatosan megújítják. A Tisza szabályozása, a gőzhajózás és a vasút Szolnok hídváros szerepét megnövelte.

1847-ben megépül a vasút Pest-Szolnok szakasza. 1848-49-es forradalom a szabadságharc idején Szolnok központi szerepet játszott a meglévő vasút és a tiszai hajózás révén.

1849. március 5-én a szolnoki csata győzelmét követően indult meg a tavaszi hadjárat. A századforduló táján megindult élelmiszeripari-, malomipari-, kereskedelmi-, üzleti-, banki- fejlődést az I. világháború megszakította. Ezt követően a II. Világháború idején az 1944. évi bombázások is hatalmas pusztítást okoztak. A háborús károk helyrehozatala után megkezdődött a város fejlesztése.

KÖZLEKEDÉS

Szolnok, közlekedési adottságai kiválóak. Két közúti és egy vasúti Tisza-híd, korszerű vasúti személy- és teherpályaudvar avatja belföldi és nemzetközi egyik legfontosabb csomópontjává. A Tisza III. osztályú vízi útja biztosítja a folyami szállítás lehetőségét. Légi közlekedésre a város 200 h-os – kis gépek fogadására alkalmas – füves sportrepülőtere, illetve a Magyar Honvédség üzemeltetésében lévő katonai repülőtere (előzetes egyeztetés után) ad lehetőséget.

KULTÚRA, OKTATÁS, SPORT

Szolnok kulturális élete rendkívül színes.

Nevezetes helyei: A Tisza és a Zagyva torkolatánál található a Damjanich-emlékmű, mellette a Művésztelep és kissé távolabb a Vártemplom. A Tabán városrész újjáépített házai között a Tájházi Múzeum várja az idelátogatókat.

Szívesen látogatott helyei még a Szigligeti Színház – mely mellett a színház névadójának, Szigligeti Edének a szobra áll -, a Szolnoki Galéria – melynek az 1992-ben épült egykori zsinagóga ad helyet -, a Tisza Szálló és Gyógyfürdő.

Tisza-parti sétány és a mellette elterülő Verseghy-park – ahol találkozhatunk városunk szülöttének Verseghy Ferenc költőnek bronz portréjával -. A Tisza hídjától a városba vezető főutcán található a Bíróság, a Megyeháza, a Tudomány és Technika Háza, a Városháza valamint a Verseghy Ferenc Könyvtár és a Damjanich János Múzeum.

Kiemelkedő a város zenei élete, kórus- és néptánc mozgalma. (Liszt Ferenc Kamarazenekar, Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Bartók Béla Kamarakórus, Kodály Kórus, Tisza Táncegyüttes).

A városban két felsőfokú intézmény található. A Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolán kereskedelmi-, külgazdasági-, vendéglátó és szálloda-, valamint idegenforgalmi és szálloda- szakon, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Repülőtiszti Intézetében katonai vezető-, gépészmérnöki és villamosmérnöki- szakon diplomázhatnak a leendő szakemberek.

A Tiszaliget árnyat adó fái között, harmonikus környezetben egy sportstadion, két sportcsarnok, számos tenisz-, kézilabda és röplabdapálya, valamint a ligeti strand fogadja a testmozgásra vágyókat.

A Holt-Tiszán megépült kajak-kenu pálya nyáron nemzetközi versenyek megrendezésére, télen korcsolyázásra alkalmas, míg egész évben a horgászok paradicsoma.

A Tisza-híd város felöli hídfőjénél lévő Damjanich uszoda a hazai úszó- és vízilabdasport eseményeknek ad otthon. Az élőfolyó kitűnő lehetőséget nyújt a hűsítő fürdőzéshez, a horgászni vágyóknak, a csónaktúrára indulóknak.


 


  © 2010. MH Béketámogató Kiképző Központ.